19.12.2023

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Over Kisti Ameliyatı) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadın sağlığı konusunda en sık konuşulan, merak edilen konular içerisine yumurtalık kistleri (over kistleri) ve yumurtalık kisti tedavileri şüphesiz önemli bir yer tutuyor. Kliniğimize başvuran hastalarımızın önemli bir kısmı, adet dönemi sorunları, kasık – karın ağrıları (pelvik ağrılar), aşırı veya düzensiz adet veya adet kanaması, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi hayat konforunu kimi zaman dayanılmaz derecede olumsuz etkileyen şikayetlerle geliyor. Kimi zaman da gebe kalamama şikayetleri ile. Bu tip şikayetleri tetkik ettiğimizde azımsanmayacak bir kısmında yumurtalık kisti teşhisi ile karşılaşıyoruz.

Yumurtalık kistlerinin bir kısmı ilaçla tedavi edilebilirken veya zamanla kendi kendine geçebilirken bir kısmı için de cerrahi tedavi seçeneği söz konusu olabiliyor. Yumurtalık kisti ameliyatı ile tedavi söz konusu olduğunda ise gerek jinekolog gerekse hasta için en geçerli ve konforlu cerrahi seçeneği tıbbi olarak mümkün olan her durumda kapalı yumurtalık kisti ameliyatı (laparoskopik over kisti ameliyatı) olarak kabul edilir.

Kadın Doğum ve Jineko-onkoloji uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, yumurtalık kisti (over kisti) hastalarının teşhisini, takibini ve kapalı yumurtalık kisti (laparoskopik over kisti) cerrahisi yöntemiyle tedavilerini İstanbul’da gerçekleştiriyor.

Bu yazıda kapalı yumurtalık kisti (laparoskopik over kisti) ameliyatları hakkında bilinmesi gerekenleri inceleyebilir, daha fazla bilgi ve sorularınız için Doç. Dr. Gökhan Boyraz’a ulaşabilirsiniz.

Yumurtalık Kistlerinin İlaçla Tedavisi Mümkün Mü?

Bazı durumlarda, yumurtalık kistleri ilaçlarla tedavi edilebilir. Hatta bazı durumlarda hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden kaybolabilir. Özellikle hormonal dengesizliklere bağlı olarak ortaya çıkan kistlerde hormonal tedavi uygulanabilir. Ancak yakın takip ile kistin seyri takip edilerek ilaç tedavisinin yeterli olup olmayacağından emin olunması gerek. Aksi durumda, takip edilmeyen over kistik oluşumlar kadın için istenmeyen şekilde ilerleyebilir, tedaviyi zorlaştırabilir.

Yumurtalık Kistinin Cerrahi Tedavisi Gerekli Midir? Şart Mıdır?

Yumurtalık kistlerinin cerrahi müdahale gerektirip gerektirmediği, kistin büyüklüğü, tipi ve belirtilere bağlı olarak değişir. Burada hastanın kişisel durumu da önemli. Kist bir muhtemel gebeliği önleyiciyse veya hayat konforunu olumsuz etkiliyor ağrıya yol açıyorsa ve ilaç tedavisi işe yaramıyorsa cerrahi tedavi kesin sonuç olarak hekim tarafından önerilebilir.

Laparoskopi ve Jinekolojik Laparoskopik (Kapalı) Ameliyat Ne Demektir?

Halk arasında çoğunlukla kapalı ameliyat olarak anılan laparoskopik cerrahi yöntemiyle jinekolojik pek çok cerrahi operasyon gerçekleştirilebiliyor. Laparoskopik cerrahi laparoskop denen, kabaca ince bir cerrahi boru ucuna yerleştirilmiş yüksek çözünürlüklü kamera ve yoğun ışık sistemine sahip bir cerrahi alet ile yapılır. Karın duvarına yapılan ince bir kesi alt karın bölgesine iletilen laparoskop ucundaki kamera ve ışık sayesinde görüntüleri bir monitöre yansıtarak cerrahın ameliyat yapılan alanı açık ameliyata gerek duymadan gerçek zamanlı olarak görmesine imkan verir.

Yine ilgili bölgede karına yapılan 1 veya 2 ek kesi ile diğer cerrahi aletler de karın içine nüfuz eder ve cerrah da sanki açık ameliyat yapıyormuşçasına hastanın içini monitörden takip ederken diğer cerrahi el aletleriyle hastanın cerrahi yapılan vücut bölgesini açmaya gerek duymadan gerekli cerrahi işlemi gerçekleştirir.

Jinekolojik laparoskopik cerrahi işleminde göbek deliğinden çapı yaklaşık 10 mm olan laparoskop ile girilir. Karnın alt bölgesinden ise çapı 5 mm civarında olan cerrahi aletler ile işlem yapılır. Böylece açık cerrahiye göre hastanın karnında geniş ve uzun kesiler yapılmasına gerek kalmaz. Açık ameliyata göre zamanla neredeyse fark edilmez hale gelecek çok küçük kesi izleri bırakır. Açık ameliyata göre yine çok daha hızlı iyileşme ve taburcu olma, aktif yaşama dönme imkanı verir.

Kapalı Yumurtalık Kisti (Laparoskopik Over Kisti) Ameliyatı Neden, Hangi Durumlarda Yapılır?

Yumurtalıklarda yer alan kistlere tıp literatüründe over kisti diyoruz. Yumurtalık kistlerinin cerrahi tedaviye gereksinimi her zaman gerekli değildir. Jinekolojik tetkikler, kistin cinsi ve özellikleri ile hastanın durumu göz önüne alınarak cerrahi girişim kararı verilebilir. Yumurtalık kistleri (over kistleri) için cerrahi tedavi kararı alınırsa iki yöntemden birisi tercih edilir. Kapalı yumurtalık kisti (laparoskopik over kisti) ameliyatı veya açık yöntemle ameliyat.

Ameliyatın açık ya da kapalı yapılmasına dair karar müdahale edilecek yumurtalık kistinin (over kistinin) boyutları ve hastanın özellikleri dikkate alınarak verilir.

Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Çeşitleri Nelerdir? Hangilerine Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Yapılabilir?

Yumurtalık kistleri, kadınların yumurtalıklarında oluşan sıvı dolu kesecikler. Genellikle zararsız ve kendiliğinden kaybolabilen bu kistler bazı durumlarda, büyüyebilir ve hastaya rahatsızlık verebilir, başka sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yumurtalık kistlerinin oluşumunda birçok faktör etkili olabiliyor. Genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler ve endometriozis gibi durumlar yumurtalık kistlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Tıbbi olarak herhangi bir engel yoksa ve hekim cerrahi tedavinin gerekliliğini öngörmüşse yumurtalık kistleri içi kapalı yumurtalık kisti ameliyatı yapılabilir.

Kapalı Yumurtalık Kisti (Laparoskopik Over Kisti) Ameliyatı Yapılabilecek Kistler

Basit Kistler: Basit kistler, kanser olma ihtimali göstermeyen, çoğunlukla iyi huylu kistler. Ancak vücutta kaldığı süre boyunca adet düzenini bozabilir, gebeliği riske atabilirler. Bu nedenle cerrahi ile çıkarılması tercih edilebilir.

Çikolata Kistleri (Endometrioma): Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen bu kistler, genellikle endometriozis rahatsızlığına bağlı olarak gelişir. Endometriozis, rahim içerisindeki endometrium sıvısının rahim dışına taşmasıyla gelişen bir rahatsızlık olduğu için gebeliği engelleyebilir. Eğer çikolata kistleri nedeniyle gebelik engelleniyorsa, kistlerin cerrahi ile çıkarılması gerekebilir.

Endometriozis ve bunun sonucunda oluşabilen endometrioma (çikolata kisti) hakkında daha geniş bir içeriğimize adresimizden ulaşabilirsiniz. (>>>>> LİNK )

Dermoid Kistler: Bu kistler, sert yapıları nedeniyle kanser şüphesi yaratan kistik yapılardır. Eğer kanser riski varsa  ya da aşırı büyüklerse, cerrahi ile alınması tavsiye edilir. Kanseröz özellik göstermeyen ancak dermoid kist kapsamında değerlendirilen kistlerin ise mutlaka düzenli olarak takip edilmesi gerekir.

Eğer yumurtalık kistleri, yukarıda saydığımız özellikte ise ameliyatla alınması en doğru karar olacaktır. Yumurtalık kistlerinin alınmasında en çok tercih edilen yöntem ise kapalı (laparoskopik) ameliyat yöntemidir.

Yumurtalık Kisti Tanısı Nasıl konulur?

Çoğu kez kliniğimize rutin muayene veya başka sebeplerle gelen hastalarımıza jinekolojik muayene esnasında yumurtalık kisti teşhisi koyabiliyoruz. Ultrasonla muayene esnasında çoğu kez saptanan kistin tipini ve huyunu anlamak mümkün olabiliyor. Bazı kist tiplerinde nadiren de olsa BT veya MR gibi ileri görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç duyduğumuz da olabiliyor.

Bu tip kistlerin çoğu iyi huyludur, nadir de olsa köyü huylu olma ihtimalini değerlendirmek için MR, BT gibi ileri görüntüleme tetkiklerine veya bazı ka tetkiklerine ihtiyaç duyabiliyoruz.

Peki Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kistleri çoğu zaman belirti vermezler. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri veya birkaçı bir arada görülebilir. Aşağıdaki belirtilerden birisi veya birkaçı varsa ve geçmiyorsa bu konuda jinekoloğunuza başvurmanızı öneririz.

  • Adet düzensizliği, adet görememe
  • Göğüslerde dolgunluk
  • Karında şişlik
  • Ani şiddetli keskin bıçak saplanır gibi karın-kasık ağrısı
  • Ağrılı adet görme (Dismenore)
  • Kasıklarda ağrı (pelvik ağrı)
  • İlişki esnasında ağrı (disparaneu )
  • İdrar ve barsak şikayetleri
  • Kilo alma
  • Bulantı, kusma
  • Tüylenme artışı
  • Gebe kalamama

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Özellikle iyileşme ve aktif hayata dönme süresi açı ameliyatlara göre çok daha kısa olan kapalı yumurtalık kisti ameliyatları gerek hastanın konforu gerekse iyileşme süresinin kısalması nedeniyle çok tercih ettiğimiz bir yöntem. Ancak kapalı yöntemle yumurtalık kisti ameliyatı için uygunluk için bazı kriterler de aranır.

Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı, aşağıdaki durumlarda önerilebilir:

  • 5 cm’den küçük yumurtalık kistleri
  • Takipte kaybolmayan yumurtalık kistleri
  • Şüpheli lezyona rastlanmayan yumurtalık kistleri
  • Çikolata kisti, dermoid kist gibi iyi huylu yumurtalık kistleri

Kötü huylu yumurtalık kistleri, genellikle açık ameliyatla çıkarılır. Ancak, küçük ve iyi huylu olması durumunda, kapalı ameliyatla da çıkarılabilir.

Kapalı Yumurtalık Kisti (Laparoskopik Over Kisti) Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kapalı yöntemle yumurtalık kisti ameliyatı açık yönteme göre daha kısa sürüyor. Kistin boyutuna, bulunduğu konuma, kistin tipine göre bu süre değişebilse de kapalı yumurtalık kisti ameliyatları 1 saat ile 2-3 saat arasında değişebilen sürelerde tamamlanabiliyor.

Ameliyatın süresi, gerçekleştiren jinekoloğun deneyimine göre değişkenlik gösterebilir.

Kapalı yumurtalık kisti (laparoskopik over kisti) ameliyatlarında oldukça deneyimli olan Doç. Dr. Gökhan Boyraz, Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından gelen hastalarını İstanbul’daki kliniğinde kabul ediyor.

Kapalı Yumurtalık Kisti (Laparoskopik Over Kisti) Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Kapalı yumurtalık kisti ameliyatının ardından hastalar genellikle hızlı bir iyileşme süreci yaşarlar. Laparoskopi yönteminin kullanılması, geleneksel cerrahiye göre daha az doku hasarı ve daha az ağrı ile sonuçlanır. Ancak, her cerrahi müdahalede olduğu gibi, ameliyat sonrası dönemde dinlenmeye ve belirli kısıtlamalara dikkat edilmesi önemlidir.

Hastanede kaç gün kalınır?

Kapalı yumurtalık kisti (Laparosopik) ameliyatı sonrası süreç açık yöntemle karılaştırıldığında daha konforludur. Hastanede kalış süresi daha kısadır. Hasta genelde hastanede 1 gece kaldıktan sonra aksi bir gereklilik yoksa taburcu edilir.

Ameliyat izi kalır mı?

Kapalı yumurtalık ameliyatındaki her ameliyat kesisi (insizyon) yaklaşık 0,5- 1 cm kadar yapılır. Göbekte ve karnın alt bölgesinde 3-4 küçük kesi ile bu ameliyat tamamlanır. Kesiler çok küçük olduğu için çabuk iyileşir. Daha küçük ve zor fark edilir izler kalır.

İşe ne zaman dönülebilir?

Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı olan kişiler 2 hafta içerisinde ameliyattan önceki rutinlerine, işlerine dönebilirler.

Kapalı Yumurtalık Kisti (Laparoskopik Over Kisti) aeliyatı sonrası kaç günde araba kullanılabilir?

Araba sürmek, basit günlük işler ve hafif egzersizler gibi etkinlikleri ameliyattan sonra 1 hafta içine yapabilir hale dönmek mümkündür.

Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası kaç günde cinsel ilişkiye girilebilir?

Kapalı yumurtalık kisti ameliyatından sonra cinsel ilişkiye başlama süresi hekim farklı bir öneride bulunmadıysa 3-4 hafta olarak tavsiye edilir.

Yumurtalık kişi ameliyatı sonrası karın şişliği olur mu?

Ameliyat sorası karındaki şişlik genel itibariyle anestezi nedeniyle bağırsaklarda oluşan gaza bağlıdır. 1 hafta içerisinde geçmesi beklenir.

Yumurtalık kisti ameliyatından sonra gebe kalınmasında sakınca olur mu?

Özellikle bu cerrahi çikolata kisti (endometrioma) için yapıldıysa, gebe kalmayı kolaylaştırıcı bir etkisi olur. Başka bir tedavi planınız veya hekimin başka bir önerisi yoksa ameliyattan 2 ay sonra gebelik planı yapılabilir.

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Olan Kadınların Bu Konudaki Genel Yorumları, Düşünceleri Nasıl Oluyor?

Kliniğimize başvuran, yapılan tetkikler sonunda yumurtalık kistlerinin tedavisi için kapalı yumurtalık kisti (laparoskopik over kisti) cerrahisi önerilen ve yaptıran hastalarımız genel itibariyle, cerrahi öncesinde haklı olarak duydukları endişelerin ve çekincelerin aslında gereğinden fazla büyütülmüş olduğunu söylüyorlar.

Hastalarımızın yorumları, ameliyattan memnuniyet, taburculuk ve iyileşme süreçlerinin beklediklerinden hızlı gerçekleştiği konularında birleşiyor.

Özellikle daha önce başka ama açık cerrahiler geçiren ya da çevresinde açık cerrahi ile ameliyat olmuş yakınları, tanıdıkları olanlar ameliyat öncesinde birtakım kaygıları yaşamalarına rağmen ameliyat sonrasındaki süreçte bu kaygıların yersiz olduğunu belirtiyorlar.

Genel olarak kapalı yumurtalık ameliyatı sonrası hastaların yorumları olumlu ve ameliyatın verdiği iyileşme hissi ile birleşince gayet memnun oldukları yönünde.

İsimlerini paylaşamayacağımız birkaç hastamıza ait yorumlar ise aşağıdaki gibi:

“Ameliyattan önce çok korkmuştum. Ancak, ameliyat çok kısa sürdü ve ağrım olmadı. Ameliyattan sonraki gün hastaneden taburcu oldum. Şimdi çok iyiyim.”

“Ameliyattan sonra karın ağrım oldu. Ancak, doktorumun verdiği ağrı kesiciler ile ağrım geçti. Şimdi ağrım yok ve normal aktivitelerime geri döndüm.”

“Ameliyattan sonra biraz yorgunluk hissettim. Ancak, birkaç gün içinde toparlandım. Şimdi çok iyiyim.”

Kapalı Yumurtalık Kisti (Laparoskopik Over Kisti) Ameliyatı Sağlıklı mı?

Pek çok hastanın kafasındaki bir sorunun aslında basit bir cevabı var, evet, sağlıklı.

Sonuç olarak, kapalı yumurtalık kisti ameliyatı, bu tür bir sorunla başa çıkmak isteyen birçok kadın için etkili ve sağlıklı bir tedavi çözümü.

Ancak her hastanın ve her vakanın farklı olduğu gerçeği de göz ardı edilmemeli. Doç. Dr. Gökhan Boyraz, laparoskopik jinekolojik cerrahiler konusunda ülkemizdeki tecrübeli hekimler arasında. Eğer tıbbi olarak kapalı yumurtalık ameliyatına uygunsanız, yumurtalık kistinin neden olduğu sağlık problemlerinden en uygun ve en sağlıklı şekilde kurtulmanın yolu kapalı yumurtalık ameliyatıdır demekte beis görmemek gerek.

Doç. Dr. Gökhan Boyraz hakkında daha fazla bilgi için: >>>>> https://gokhanboyraz.com/jinekolojik-onkoloji-uzmani/

Avrupa Akredite Kanser Cerrahisi Uzmanı / Laparoskopik Jinekolojik Cerrahi Uzmanı

Yumurtalık kisti kapalı ameliyatı (over kisti laparoskopik cerrahisi) konusunda deneyimli onkojinekolog

Tel: 0 536 813 7940   / instagram: doc.dr.gokhanboyraz

Yazar: Doç. Dr. Gökhan Boyraz