KOLPOSKOPİ NEDİR? NASIL YAPILIR?
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi işlemi, rahim ağzının kolposkop denilen özel bir mikroskop sistemi ile incelenmesi işlemidir. Kolposkop, serviksi (rahim ağzını) 3-40 kez büyüterek incelemeye yarayan çift gözlü bir mikroskoptur. Kolposkopi işlemi sırasında serviks (rahim ağzı) yaklaşık 40 kez büyütülerek incelenebilir. Çıplak gözle görülemeyen kanser öncüsü lezyonların saptanmasına olanak sağlar. Kolposkopi işlemi, RAHİM AĞZI KANSERİ erken tanısında altın standart olan inceleme yöntemidir. kolposkopi istanbul
Resim 1: Kolposkopi cihazı
Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
- HPV testi sonucunda yüksek riskli HPV virusü saptanması (HPV tip 16-18-31-45), HPV testi pozitif hastalarda
- Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzının şüpheli görülmesi
- Cinsel ilişki sonrası kanama olması(Postkoital kanama)
- Rahim ağzından alınan PAP SMEAR testinde anormallik saptanması
- Tekrarlayan yetersiz PAP SMEAR testi
HPV testinin pozitif olması kolposkopi işleminin en sık nedenidir. Çünkü HPV rahim ağzı kanserine neden olan virüstür. Human Papillomavirus (HPV), en sık görülen cinsel yol ile bulaşan hastalıktır. Bu virus kadın genital sisteminde değişik hastalıklara yol açmaktadır. 100’den fazla HPV tipi mevcuttur. Esas olarak virüsün kanser yapma potansiyeline bağlı olarak iki gruba ayrılır.
- High risk (yüksek riskli) HPV tipleri; HPV 16 (en sık), HPV 18, 31, 33, 35, 45, 51…)
- Low risk (düşük riskli) HPV tipleri; HPV 6, 11
Yüksek riskli HPV tipleri rahim ağzı kanseri ile ilişkili iken, düşük riskli grup genital siğiller ile ilişkilidir. Rahim ağzı kanserlerinin hemen tamamından HPV virüsü sorumludur. Bu nedenle ülkemizde rahim ağzı kanseri taramasında HPV testleri kullanılmaktadır.
HPV testim pozitif çıktı, ne anlama geliyor?
HPV testinizin pozitif çıkması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak HPV ile ilişkili hastalıklar açısından detaylı bir jinekolojik muayene gerekir. HPV tip 16 veya 18 pozitif ise, rahim ağzının kamera ile (KOLPOSKOPİ) incelenmesi gerekmektedir (bakınız kolposkopi işlemi nedir, hangi durumlarda yapılmalıdır)
Rahim ağzı kanserinin erken tanısında hayati rolü olan kolposkopi işlemi, aynı zamanda dış genital organların incelenmesinde de kullanılabilir (vulvar kolposkopi)
Kolposkopi Öncesi Hazırlık
Adet kanaması sırasında kolposkopi işlemi yapılmaz. Bu nedenle adet bitiminden sonra kolposkopi işlemi planlanır. İşlem öncesindeki 24-48 saat içerisinde hastanın vajinal yıkama yapmaması, tampon kullanmaması, vajinal yoldan kullanılan ilaçlarına ara vermesi ve cinsel birleşmeden uzak durması istenir. Gebelik sırasında da kolposkopi işlemi yapılabilir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Koloskopi işlemi klinik şartlarda jinekolojik muayene masasında yapılan, yaklaşık 15-20 dakika süren bir işlemdir. Normalde işlem sırasında ağrı duyulabilir. Bu nedenle kliniğimizde (İstanbul Onkojinekoloji Kliniğinde) hastalarımızın ağrı duymaması için işlemi lokal anestezi eşliğinde yapmaktayız (diş çekimi işleminde olduğu gibi, lokal anestezi uygulaması sonrası ağrı olmamaktadır). Bir çok merkezde ağrı kesici yapılmadan işlem yapıldığı için hastalarımız çok acı çekmekte ve işlem psikolojik olarak bir travma yaratabilmektedir. Ancak biz İstanbul Onkojinekoloji Kliniği olarak hastalarımızın ağrı çekmemesi için her türlü önlemi almaktayız. Kolposkopi işlemi basamakları;
- Hasta muayene masasına alınır.
- Rahim ağzının görünür hale getirilmesi için vajen içerisine spekulum denilen alet yerleştirilir.
- Rahim ağzı tam olarak görünür hale getirilir.
- Kolposkopi cihazı ile rahim büyütülerek incelenir.
- Kolposkopi işlemi sırasında rahim ağzına anormal hücre çoğalması olan bölgeleri saptamamızı sağlayan kimyasal maddeler (asetik asit ve lugol) sürülmektedir. Rahim ağzında kanser öncüsü değişikliklerin başlayıp başlamadığını anlamak için özel kimyasallar kullanılır.
- Kanser öncüsü değişiklikler açısından şüpheli görülen bölgelerden biyopsiler alınarak patolojik değerlendirmeye gönderilmektedir.
- Patoloji sonucunda rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlar (CIN2-3) saptanması durumunda LEEP veya KONİZASYON gibi ileri işlemler gerekmektedir.
Resim 2: Kolposkopi işlemi nasıl yapılır?
Kolposkopi Sırasında Biyopsi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi işlemi sırasında rahim ağzına uygulanan özel boyalar ile eğer kanser açısından riskli değişiklikler saptanmış ise bu bölgelerden küçük biyopsiler alınır. Biyopsi öncesi ağrı olmaması için lokal uyuşturucu ilaç uygulanır ve işlem ağrı hissedilmeden tamamlanır. Alınan biyopsiler patolojik incelemeye gönderilir. Gelen sonuca göre hastalarımızın tedavisi bir jinekolojik onkoloji uzmanı tarafından planlanır.
Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?
İşlemi yapan hekimin bu konuda deneyimine de bağlı olarak, kolposkopi işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir.
Kolposkopi İşlemi Ağrılı mıdır? Kolposkopi İşlemi Acı Verir mi?
Bir çok merkezde, lokal anestezi ve ağrı kesici yapılmadan işlem yapıldığı için hastalarımız çok acı çekmekte ve işlem psikolojik olarak bir travma yaratabilmektedir. Ancak biz İstanbul Onkojinekoloji Kliniği olarak hastalarımızın ağrı çekmemesi için her türlü önlemi almaktayız. İstanbul Onkojinekoloji Kliniğinde kolposkopi işlemi ağrı çekmeden, acısız bir şekilde yapılmaktadır.
Kolposkopi Sonrası Kanama Olur mu?
Kolposkopi işlemi sırasında biyopsi alınan hastalarda az miktarda lekelenme şeklinde kanama olması normaldir.
Kolposkopi Fiyatı Ne Kadar? Kolposkopi fiyatı 2022
İşlem sırasında biyopsi yapılıp yapılmaması, kullanılan kolposkopi cihazının kalitesi, kanser riski olan bölgeyi ortaya çıkartan ilaçların kalitesi, işlemi yapan doktorun deneyimi kolposkopi fiyatını etkilemektedir. İstanbul Onkojinekoloji Kliniğinde, dünyanın en önde gelen kolposkopi cihazlarından biri olan Almanya Merkezli LEiSEGANG MODEL 3MVC kullanılmaktadır. Kolposkopi işlemi olacağınız merkezdeki cihazın kalitesini mutlaka sorgulamalısınız. Kolposkopi fiyat bilgisi için bize ulaşabilirsiniz. Kolposkopi fiyatı 2022
Kolposkopi İşleminde Tecrübe Önemli midir?
Kolposkopi işlemi rahim ağzı kanserinin erken tanısında hayati bir öneme sahiptir. İşlem sırasında kanser öncüsü lezyonların saptanmaması hastalarımızın hayatını riske atabilmekte, kanser olmadan kurtulabilecekleri hastalık maalesef kansere dönüşebilmektedir. Bu nedenle kolposkopi işlemi özel bir eğitim ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Doç.Dr.Gökhan Boyraz, Hacettepe Üniversitesindeki jinekolojik kanser cerrahisi sırasında kolposkopi konusunda eğitim görmüşi sonrasında ise eğitmen olarak bir çok asistana kolposkopi eğitimi vermiştir. Bu güne kadar binlerce hastaya kolposkopi işlemi yaparak, yüzlerce hastanın kanser olmadan tedavilerini sağlamıştır. Kolposkopi işlemi basit bir işlem değildir, hastaları kanser olmadan saptamamızı sağlayan, kanser olmadan tedaviye imkan sağlayan hayati bir işlemdir. Bu nedenle eğer herhangi bir nedenle size kolposkopi işlemi önerildi ise mutlaka bu konuda deneyimli bir onkojinekolog ile temasa geçmenizi öneririz.
İstanbul Onkojinekoloji Kliniği
Doç.Dr.Gökhan BOYRAZ
Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmanı
Kolposkopi Konusunda Deneyimli Onkojinekolog
Randevu: 0 536 813 7940 – 0 530 833 7940
Instagram: doc.dr.gokhanboyraz
Instagram: assoc.prof.gokhanboyraz