14.08.2020

PELVİK ORGAN SARKMASI, SARKMA TEDAVİSİ İSTANBUL

Pelvik organ prolapsusu (POP); rahim, idrar kesesi, kalın barsak gibi organların vajinadan dışarı doğru çıkması durumudur (herniasyon, fıtıklaşma durumu). Özellikle birden fazla normal doğum yapmış kadınlarda oldukça sık görülmektedir. Hastalar genellikle bu durumu ‘alttan ele gelen bir kitle’ olarak tarif ederler. Bu durum hastanın günlük hayatını, vücut görünümünü ve cinsel hayatını olumsuz etkiler. Toplumda oldukça sık görülen bir durumdur ancak hastalar genellikle çok ileri aşamaya gelinceye kadar bu durumu dile getirmezler. Erken aşamalarda tedavi daha kolay olmaktadır. Sarkma ilerlediğinde, rahim, idrar torbası ve hatta kalın barsak dışarıya doğru çıkmaktadır (idrar kaçırma tedavisi istanbul) (sarkıklık tedavisi istanbul)

 Pelvik organ prolapsusu ne gibi şikayetlere neden olur?

  • Alttan ele gelen kitle
  • Aşağı doğru çekilme ve bası hissi
  • Kasık ağrısı
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yapma güçlüğü
  • İdrar kaçırma (inkontinans)
  • Kabızlık
  • Defakasyon güçlüğü
  • İlişki sırasında ağrı ve cinsel fonksiyonlarda yetersizlik

Pelvik Organ Prolapsusu Türleri Nelerdir?

  • Rahim sarkması (uterin prolapsus)
  • İdrar kesesi sarkması (sistosel)
  • Kalın barsak sarkması (rektosel)
  • İnce barsak sarkması (enterosel)
  • Rahim alınmış hastalarda vajen sarkması (kaf prolapsusu)

Pelvik Organ Prolapsusu Nedenleri?

  • İleri yaş
  • Çok doğum yapmış olmak
  • Normal doğum yapmış olmak
  • Menopoz
  • Obezite
  • Sürekli kabızlık
  • Sürekli ağır kaldırmak gereken işlerde çalışma
  • Genetik faktörler ve aile öyküsü

Sarkıklık Tedavisi

  • Erken aşamada pelvik tabanı kuvvetlendiren KEGEL egzersizleri önerilir.
  • Ancak ileri aşamada cerrahi tedavi tek seçenektir.
  • Cerrahide ise laparoskopi (kapalı cerrahi) tercih edilmesi gereken yoldur.
  • Rahmin korunması gereken genç hastalarda dışarı çıkan rahim yukarı asılırken (Laparoskopik Sakrohisteropeksi), daha önce rahmi alınan hastalarda ise vajen tepesi (Laparoskopik Sakrokolpopeksi) yukarı asılmaktadır.
  • Bazı hastalarda sistorektosel onarımı uygun tedavi seçeneği olabilir
  • İdrar kaçırma şikayeti olan hastalarda buna yönelik TOT (transobturator tape) cerrahisi uygulanmalıdır.
  • İlaveten yaşla birlikte formu bozulan vajen dokusunun yeniden şekillendirilmesi ve daraltılması (VAJİNOPLASTİ) işlemi de eş zamanlı yapılır.
  • Cinsel aktif olmayan, ileri yaş hastalarda ise Lefort (KOLPOKLEİZİS) işlemi uygulanabilir.

 

Resim’de rahmi daha önce alınmış hastada olan sarkıklık durumu görülmekte. Hastamız bize geldiğinde idrar torbası tamamen dışardaydı. Başarılı bir operasyon ile içeri alındı. Son hali ise ikinci resimde görülmekte. 

Sarkıklık cerrahisi ciddi anatomi bilgisi ve cerrahi tecrübe gerektirir.

Doç.Dr.Gökhan BOYRAZ

Kadın Hastalıkları Doğum & Jinekolojik Kanser Cerrahisi

Ürojinekoloji Uzmanı

Yazar: Prof. Dr. Gökhan Boyraz