RAHİM ALINMADAN MİYOM AMELİYATI MÜMKÜNDÜR !

Miyomlar, rahimi oluşturan düz kas hücrelerinden köken alan, iyi huylu (benign) tümörlerdir. Kadınlarda pelvis bölgesinde en sık görülen tümörlerdir. 40 yaş üzerindeki yaklaşık 3 kadından birinde miyom saptanmaktadır. MİYOM AMELİYATI İSTANBUL
Miyom tanısı genellikle yapılan ultrason muayenesi ile konulur. Muayene sonrasında doktorunuz tarafından rahiminizde miyom olduğu söylendiğinde ne yapmalısınız?
1- Miyomlar rahimden köken alan tümörler olduğu için mutlaka bir jinekolojik onkoloji uzmanı yani jinekolojik kanser cerrahisi uzmanından görüş almalısınız. Az da olsa miyomlar sarkom denilen rahim kanserleri ile karışabilir veya bu kanserlere dönüşebilir.
2- Miyomlar sizde herhangi bir şikayete neden oluyor mu? Bunu sorgulamalısınız. Miyomlar hangi şikayetlere neden olabilir?
Miyomlar hangi şikayetlere neden olmaktadır?
- Anormal vajinal kanama (sık ve düzensiz adet görme)
- Adet miktarının çok artması ve adetin normalden uzun sürmesi
- Kasık ağrısı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Gebelik ile ilişkili sıkıntılar ve düşük
- İdrar torbasına basıya bağlı sık idrara gitme, idrar yaparken zorlanma, idrar kaçırma
- Kalın barsağa basıya bağlı kabızlık ve dışkılamada güçlük
3- Miyom boyutu ve sayısı nedir?
Miyom ameliyatı kararında miyom boyutu ve sayısı önemlidir.
Rahim Alınmadan Miyom Ameliyatı MÜMKÜNDÜR
- Miyom ameliyatlarında rahimi riske atan faktörler;
- Miyom sayısı, miyom yerleşimi ve yoğun kanama riskidir
- Kanamaya müdahale tecrübesi, rahimin korunmasında çok önemlidir
- Cerrahi tecrübe ile RAHİM ALINMADAN MİYOM AMELİYATI MÜMKÜNDÜR
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı ile RAHMİNİZİN KORUNMASI MÜMKÜNDÜR
- Genç, gelecekte çocuk istemi olan
- Rahmini korumak isteyen hastalarda
- Miyom boyutundan, sayısından, yerleşiminden bağımsız olarak
- RAHİMİN KORUNMASI MÜMKÜNDÜR
- Rahim koruyucu miyom ameliyatı için cerrahi tecrübe çok önemlidir
Tedavi nasıl olmalıdır?
Miyomların ilaçla etkin tedavisi yoktur. En sık uygulanan yöntem miyomektomi; miyomun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Uygun olan durumlarda laparoskopik cerrahi (kapalı yöntem) ile miyomektomi ilk seçenek olmalıdır. LAPAROSKOPİK MİYOM AMELİYATI İSTANBUL Laparoskopik miyomektomi cerrahisi ile karın içerisinde yapışıklıklar daha az olmakta, ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta, iyileşme daha hızlı olmakta ve karında büyük yara izi olmamaktadır. KAPALI MİYOM AMELİYATI İSTANBUL
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Nedir?
Günümüzde, oldukça genç ve gelecekte çocuk istemi olan kadınlarda, çok büyük boyutlarda miyom görülmektedir. Bu hastaların en büyük korkusu rahimlerine oluşabilecek zarardır. Rahim alınmadan miyom ameliyatı mümkün mü? Miyom çıkartılması sırasında rahimde oluşabilecek bir zarar veya rahimin tamamen alınması genç hastaların gelecekte anne olma hayallerini de yok etmektedir. Ancak, miyom boyutu ne olursa olsun, sadece miyomun çıkartılması mümkündür. Miyom tedavisi için rahimin alınması gerekli DEĞİLDİR. (Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı). Miyomun çıkartıldığı rahim dokusu çok katlı olarak dikilir. Rahime zarar vermeden yapılan bir miyom cerrahisi sonrası gebe kalmada hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu nedenle miyom ameliyatlarında cerrahi tecrübe çok önemlidir. Miyom ameliyatını yapan cerrahın deneyimi daha az kanama ve rahimin korunması için büyük önem taşır. miyom ameliyatında rahime zarar gelir mi
Tüm bu değerlendirmeler sonucunda size ameliyat önerildi ise mutlaka bir jinekolojik kanser cerrahisi uzmanından görüş almalısınız. Neden mi? Cevabı biraz sonra bilgilerini paylaşacağımız hastamızda…
Hastamız 25 yaşında, bekar ve çocuksuz..
Karnında giderek arkan bir sertlik hissetmesi üzerine yapılan ultrason muayenesinde rahminden köken alan büyük bir miyomu olduğunu öğrenmiş. MR inceleme istenmiş ve tüm rahmi dolduran ve göbek bölgesine kadar çıkan büyük bir miyomu olduğu söylenmiş ve hastamıza ameliyat önerilmiş.
Hastamız başka bir merkezde açık ameliyata alınmış sezaryen kesisi benzeri bir kesi ile büyük bir yara izi ile ameliyat yapılmış. Ameliyat sırasında miyomun çok büyük olduğu ve tüm rahmi doldurduğu görülmüş ve rahim alınmadan miyomu almanın imkansız olduğu kararı verilmiş ve miyom da alınmadan hasta tekrar kapatılmış. Miyomunun alınmadan ameliyatının bittiği haberini alan hastamız tam bir şok yaşamış, karnında kocaman bir yara ve miyomu olduğu gibi duruyormuş. Bir anlamda boşuna ameliyat olmuştu. Bunun üzerine internette ‘rahim koruyucu miyom ameliyatı mümkün mü?’ araştırması yaparken bana ulaşan hastamızla gerekli değerlendirmeleri yaparak laparoskopik (kapalı) rahim koruyucu miyom ameliyatı yapmaya karar verdik. Hastamızın karnını tekrar açmak istemiyorduk. Geçirmiş olduğu daha önceki başarız ameliyatın vermiş olduğu korkuyu hafifletmek kolay olmadı, çünkü hastamız rahminin alınmadan miyomun alınmasının imkansız olduğuna inandırılmıştı.
Gerekli hazırlıklar sonrası hastamızı ameliyata aldık. Karnını tekrar açmadan kapalı yöntemle ameliyata başladık. Rahminden köken alan dev miyomla karşılaştık. Henüz ameliyatın başında kanamayı azaltmak için hazırladığımızı özel ilaç karışımını miyoma sıkarak miyomun kanlanmasını azalttık. Çünkü, büyük miyom ameliyatlarında rahimi riske atan en önemli faktör kontrol edilemeyen kanamadır. Tüm gerekli bilimsel müdahaleler ile neredeyse hiç kanama olmadan miyomu rahime zarar vermeden çıkarttık ve rahimi onararak gelecekteki gebelik için hazır hale getirdik.
Dev miyom rahimden ayrıldıktan sonra karında büyük bir kesi olmadan sadece 0.5 cm’lik kesiden dışarı alındı. (karında yara izi olmadan miyom ameliyatı mümkündür).
Miyom ameliyatlarında rahimin korunması için tecrübe çok önemlidir. Bu hastamızda olduğu gibi ikinci bir ameliyata gerek duymadan tedavi için mutlaka ameliyat kararı sonrası iyi bir araştırma yapmalı ve bu konuda tecrübeli bir cerraha ameliyat olmalısınız.
- RAHİM KORUYUCU MİYOM AMELİYATI
- RAHİM ALINMADAN MİYOM AMELİYATI
- RAHİME ZARAR VERMDEN MİYOM AMELİYATI
- KAPALI (LAPAROSKOPİK) MİYOM AMELİYATI
Öncesi ikinci bir görüş için bize ulaşabilirsiniz….
Miyomunuz var ve rahminizin alınmasını istemiyorsanız bize ulaşın….
Doç.Dr.Gökhan Boyraz
Tel: 0 536 813 7940
İnstagram: doc.dr.gokhanboyraz
İnstagram: assoc.prof.gokhanboyraz
Youtube: Doç.Dr.Gokhan Boyraz
