09.01.2021

RAHİM KORUYUCU MİYOM AMELİYATI

Miyomlar, rahimi oluşturan düz kas hücrelerinden köken alan, iyi huylu (benign) tümörlerdir. Kadınlarda pelvis bölgesinde en sık görülen tümörlerdir. 40 yaş üzerindeki yaklaşık 3 kadından birinde miyom saptanmaktadır. Genellikle menapoz sonrası hormonal çekilmeye bağlı olarak miyom boyutları küçülmekte ve miyoma bağlı şikayetler azalmaktadır. MİYOM AMELİYATI İSTANBUL

Miyomlar hangi şikayetlere neden olmaktadır?

  • Anormal vajinal kanama (sık ve düzensiz adet görme)
  • Adet miktarının çok artması ve adetin normalden uzun sürmesi
  • Kasık ağrısı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Gebelik ile ilişkili sıkıntılar ve düşük
  • İdrar torbasına basıya bağlı sık idrara gitme, idrar yaparken zorlanma, idrar kaçırma
  • Kalın barsağa basıya bağlı kabızlık ve dışkılamada güçlük

 

Hangi durumlarda tedavi gerekmektedir?

  • Hastada yukarıda belirtilen şikayetlere neden olan miyomlar,
  • Takipte hızlı boyut artışı olan miyomlar,
  • Menopoz sonrası boyut artışı olan miyomlar tedavi gerektirmektedir.

RESİM 1: 29 yaşında çocuğu olmayan bu  hastamızda tüm rahimi saran miyomlar görülmekte. Gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen hastalarımızın bize en çok sorduğu sorular ‘rahmime zarar gelir mi, miyom tedavisi için rahmin alınması gerekli mi, gelecekte çocuk sahibi olabilir miyim?’ oluyor. Rahim koruyucu miyom ameliyatı ile artık bunlardan korkmanıza gerek yok. Miyomlar rahime zarar verilmeden çıkartılmakta ve rahim dokusu 2 kat onarılarak gelecekte gebeliğe hazır hale getirilmektedir. rahim koruyucu miyom ameliyatı,

Resim 2:

istanbul miyom ameliyatı kapalı miyom ameliyatı

Bu hastamızda tam 11 adet miyom rahime hiçbir zarar verilmeden çıkartıldı ve rahim dokusu onarıldı. Artık hastamız gebeliğe hazır…

Miyomunuz var ve rahminizi korumak istiyor, rahminize zarar gelmesini istemiyorsanız, mutlaka rahim koruyucu miyom ameliyatları ile ilgili ikinci bir görüş almalısınız…

Rahim koruyucu miyom ameliyatı ile ilgili ikinci görüş için;

whatsapp; 0 536 813 79 40

Resim 3: 11 adet miyom rahim korunarak çıkartıldı.

 

Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Nedir?

Günümüzde, oldukça genç ve gelecekte çocuk istemi olan kadınlarda, çok büyük boyutlarda miyom görülmektedir. Bu hastaların en büyük korkusu rahimlerine oluşabilecek zarardır. Miyom çıkartılması sırasında rahimde oluşabilecek bir zarar veya rahimin tamamen alınması genç hastaların gelecekte anne olma hayallerini de yok etmektedir. Ancak, miyom boyutu ne olursa olsun, sadece miyomun çıkartılması mümkündür. Miyom tedavisi için rahimin alınması gerekli DEĞİLDİR. (Rahim Koruyucu Miyom Ameliyat). Miyomun çıkartıldığı rahim dokusu çok katlı olarak dikilir. Rahime zarar vermeden yapılan bir miyom cerrahisi sonrası gebe kalmada hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu nedenle miyom ameliyatlarında cerrahi tecrübe çok önemlidir. Miyom ameliyatını yapan cerrahın deneyimi daha az kanama ve rahimin korunması için büyük önem taşır.

 

Miyom Ameliyatı Sonrası Gebelik Süreci

Başarılı bir miyom ameliyatı sonrasında gebelik açısından herhangi bir sıkıntı beklenmez. Zaman içerisinde rahim duvarı iyileşerek daha güçlü hale gelir. Bu sayede oluşacak bir gebelik durumunda duvar yeterli dirence kavuşmuş olur. Miyomektomi geçiren kadınların gebelik planlaması için, ameliyat sonrası 3 ila 6 ay beklemesi önerilir. Miyomektomi ameliyatı sonrası genellikle sezaryen doğum tercih edilir. Ancak rahim dışına yerleşen veya saplı miyom gibi rahim duvarına zarar vermeyen durumlarda normal doğum açısından sıkıntı bulunmaz.

 

Doç. Dr. Gökhan Boyraz 

Kadın Hastalıkları & Doğum ve

Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmanı

 

Yazar: Doç. Dr. Gökhan Boyraz