29.11.2021

RAHİM VE İDRAR TORBASI SARKMASI AMELİYATI

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim Sarkması;

  • Pelvik organ prolapsusu (POP); rahim, idrar kesesi, kalın barsak gibi organların vajinadan dışarı doğru çıkması durumudur.
  • Hastalar genellikle bu durumu ‘alttan ele gelen bir kitle’ olarak tarif ederler.
  • Bu durum hastanın günlük hayatını, vücut görünümünü ve cinsel hayatını olumsuz etkiler.
  • Toplumda oldukça sık görülen bir durumdur ancak hastalar genellikle çok ileri aşamaya gelinceye kadar bu durumu dile getirmezler.
  • Erken aşamalarda tedavi daha kolay olmaktadır.
  • Sarkma ilerlediğinde, rahim, idrar torbası ve hatta kalın barsak dışarıya doğru çıkmaktadır.

Rahim sarkması (uterin prolapsus), idrar torbası sarması (sistosel), kalın barsak sarkması (rektosel), genellikle değişik derecelerde birlikte görülme eğilimi olan durumlardır. Çünkü bu organların aşağı sarkmasında altta yatan nedenler benzerdir. rahim sarkması istanbul

Resim 1: Rahim sarması

Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Olur?

Rahim sarkması tedavisi alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması ile olmamaktadır. Bir çok hekim maalesef sarkma tedavisi için hastalara sadece vajinal yoldan rahmin alınmasını önermektedir (vajinal histerektomi işlemi). Ancak rahim, idrar torbası ve barsak sarkması için bu işlem kesin tedaviyi sağlamamakta ve maalesef bir müddet sonra hastalar tekrar sarkıklık şikayeti ile başvurmaktadır. Rahim, idrar torbası ve barsak sarkmasında kesin tedavi için askı (mesh) ameliyatları kesin tedaviyi sağlar. Ancak bu ameliyatlar ileri cerrahi deneyim ve tecrübe gerektirir. idrar torbası sarkması istanbul Yapılan bilimsel çalışmalarda sarkıklık tedavisinde altın standart yöntemin sakro-kolpopeksi veya sakro-histeropeksi işlemi olduğu gösterilmiştir.

Sakrokolpopeksi Nedir? 

Rahmin korunması gereken genç hastalarda dışarı çıkan rahim yukarı asılırken (Laparoskopik Sakrohisteropeksi), daha önce rahmi alınan hastalarda ise vajen tepesi (Laparoskopik Sakrokolpopeksi) yukarı asılmaktadır. Yani sakrokolpopeksi, dışarı çıkan vagina tepesi, idrar torbası ve barsağın yukarı asılması işlemidir. Daha önce rahimi alınmış hastalarda zamanla vajina tepesi, idrar torbası ve barsak sarkması yaşanabilmektedir. Bu hastalarda en uygun tedavi laparoskopik (kapalı) sakrokolpopeksi işlemidir.

Daha önce sarkma nedeniyle rahmi alınan hastamız tekrar sarkam şikayeti ile bize geldi

2 yıl önce alttan ele gelen kitle, aşağı doğru çekilme ve sarkma hissi olan hastamıza başka bir merkezde alttan (vajinal histerektomi) rahim alma işlemi yapılmış. Erken dönemde şikayetleri geçen hastamızın zaman içerisinde tekrar alttan ele gelen kitle şikayeti olmuş. Sarkma nedeniyle sadece rahim alınması kalıcı tedaviyi sağlamadığı için hastamızın aynı şikayetleri zamanla tekrarlamış ve organları dışarı çıkmaya başlamış. Yapmış olduğumuz değerlendirme sonucunda hastamıza vajen kaf prolapsusu tanısı koyduk ve hastamıza laparoskopik (kapalı) ameliyat önerdik.

Resim 2: Hastamızın tüm organları dışarı çıkmış durumda

Bu tür sarkmalarda en kesin tedavi askı ameliyatlarıdır (Laparoskopik Sakrokolpopeksi). Bu ameliyat ile başarı oranları yaklaşık %98 oranlarındadır. Laparoskopik askı ameliyatları ileri cerrahi tecrübe gerektirir.

Hastamıza kapalı (laparoskopik) ameliyat planladık. Fıtık cerrahisinde olduğu gibi bir mesh yardımı ile dışarı çıkan tüm organları tekrar karın içerisine çekildi.

Resim 3-4: Sarkma tedavisinde kesin tedavi için kullanılan askı

Yaklaşık 1 saat süren bu işlem ile hastamızın kesin tedavisi sağlanmış oldu. Sarkma şikayeti olan hastalarımızın kendi dokuları oldukça kuvvetsizdir. Hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılan ameliyatlar kesin bir çözüm saplamaz, sadece kısa süreli bir rahatlama sağlar. Bu nedenle fıtık cerrahisinde kullanılan, yukarıdaki resimde olduğu gibi bir mesh kullanılması, hastalarımızın benzer sorunları tekrar yaşamasını önler.

Eğer rahim sarkması, idrar torbası sarkması, barsak sarkması veya idrar kaçırma şikayetiniz varsa;

  • Bu konuda deneyimli bir jinekolog ile görüşmeniz gerekir.
  • Sadece alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması kalıcı tedavi sağlamaz.
  • Askı ameliyatı tecrübesi olan bir jinekolog kesin tedaviyi sağlayabilir.

Rahim sarkması, idrar torbası ve barsak sarkmasında kalıcı tedavi için bize ulaşabilirsiniz..

Doç.Dr.Gökhan Boyraz

Avrupa Akredite Kanser Cerrahı

Ürojinekolog

0 536 813 7940

Instagram: doc.dr.gokhanboyraz

Instagram: assoc.prof.gokhanboyraz

Yazar: Doç. Dr. Gökhan Boyraz