Vulva Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Vulva Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dış genital bölgeden gelişen kanserlere vulva kanseri denir. Jinekolojik kanserlerin %3-5’ini oluşturur. Ortalama görülme yaşı 65-75’tir. Genellikle menopoz sonrası ileri yaşlarda görülmekle birlikte daha genç hastalarda da görülebilir. % 22 olguda vulva kanseri ile birlikte rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlar eşlik edebilir. Tüm vulva kanserlerinin yaklaşık %90’ı skuamöz hücreli kanserdir. En sık görülen vulva kanseridir. vulva kanseri ameliyatı
Risk Faktörleri Nelerdir?
- Genetik faktörler
- İleri yaş
- HPV virüsü
- Sigara
- Kronik vulvar kaşıntı
Belirtileri ve klinik özellikleri nelerdir?
- Postmenopozal yaş grubunda sıktır ve ortalama görülme yaşı 65’tir.
- Uzun süreli liken skleroz, skuamöz hiperplazi ve VIN öyküsü vardır.
- Olguların yaklaşık 1⁄4’de eşlik eden diğer bir kanser izlenir ve bunlar arasında en sık serviks kanseri gözlenir.
- Ilk ve en sık belirti kaşıntıdır.
- Dış genital bölgede kanamalı kitle ve lezyon görünümü vulva kanserini düşündürür.
- Lezyonlar genellikle multifokaldir ve olguların çoğunda labia major ve minordadır (büyük ve küçük dudak). Tanı lezyondan alınan biopsi ile konur.
- Özellikle dış genital bölgede sürekli kaşıntısı olan hastalarda vulvar kolposkopi işlemi ile erken tanı mümkündür.
Vulva Kanseri Öncü Lezyonları Nelerdir?
VİN; vulvar intraepitelyal neoplazi, vulva kanseri öncüsü olan lezyonlardır. VİN1-VİN2-VİN3 lezyonlarının kanser olmadan saptanması ve tedavi edilmesi çok önemlidir. VİN nedir nasıl tedavi edilir
Yayılım
- Vulva kanseri direk yayılımla vajen, üretra ve anüse, lenfatik yayılımla inguinal ve femoral lenf nodlarına, ve hematojen yayılımla akciğerler, karaciğer ve kemiğe yayılabilir. (ilk tutulan lenf nodu inguinal lenf nodu)
- Erken dönemde lenfatik yayılım meydana gelir.
Tedavi Nasıl Olmalı? Vulva Kanseri Tedavisi
- Standart yaklaşım radikal vulvektomi + inguinofemoral ve/veya pelvik lenf nodu diseksiyonu + RT’dir.
- Özellikle erken aşamada tanı konulan hastalarda zaman kaybetmeden yapılacak iyi bir ameliyat hastalıktan tamamen kurtulmak için çok önemlidir.
- Ameliyat sonrası patoloji sonucu ile hastalığın evresi belirlenir ve ilave ışın tedavisi ve&veya kemoterapi verilip verilmeyeceğine karar verilir.
Vulva Kanseri Nedeniyle Ameliyat Ettiğimiz Hastamız Tamamen Sağlığına Kavuştu
- 62 yaşında hastamız aylardır olan dış genital (vulvar) kaşıntı şikayetini çok dikkate almamış. Ancak son 1 aydır dış genital bölgesinde, büyük dudak üstünde kanayan bir kitle fark etmiş.
- Araştırmaları sonucu bize ulaşan hastamızda, yaptığımız muayenede vulvada şüpheli kitle tespit ettik. Lokal anestezi ile bu bölgeden biyopsi aldık ve patolojiye gönderdik. Patoloji doktorumuz ile görüşerek 2-3 gün içerisinde sonucu aldık. Çünkü zaman kaybı, geçen her gün hastamızın aleyhine olmakta ve tedaviyi geciktirmektedir.
- Sonuc vulvar squamoz hücreli kanser olarak geldi. Vulva kanseri tanısını netleştirdiğimiz hastamıza hiç zaman kaybetmeden PET CT istedik ve ertesi gün PET CT çekimini yaptık. PET CT ile tüm vücut taramasını sağlamış olduk ve hastamızda başka bir bölgeye sıçrama veya yayılım saptamadık.
- Bu güzel haber sonrası hastamıza hemen cerrahi planladık.
- İyi bir ameliyat ile hastamızın kanserli bölgesini geride hastalık bırakmayacak şekilde çıkardık. Olası yayılım bölgesi olan kasık lenf bezlerini de temizledik.
- Hastamızı 3 gün içerisinde sağlıkla taburcu ettik ve patoloj sonucunu beklemeye başladık. 1 hafta sonra patoloji sonucumuzu aldık ve patoloji sonucuna göre hastamıza ışın veya kemoterapi vermeye ihtiyaç kalmadı. Erken, zamanında yapılan iyi bir ameliyat ile hastamızın tedavisini sağlayıp vulva kanserinden kurtarmış olduk.
Resim: Çıkartılan vulva kanseri bölgesi
Tüm jinekolojik kanserlerde olduğu gibi vulva kanserinde de erken tanı, hızlı ve bilimsel bir tedavi başarı açısından çok önemlidir. Ameliyat veya diğer tedaviler öncesi aylar süren bekleme, hastalığın yayılma riskini artırır. Erken evre bir hastalık zaman kaybı ile ileri evreye geçebilir. Maalesef özellikle uzayan randevular, patoloji sonucu için geçen uzun süreler hastalarımızın tedavisini de riske atabilmekedir. Bu nedenle kanser tedavisinde erken tanı kadar erken tedavi de önemlidir. Kanser tedavisinde en bilimsel, en güncel ve en hızlı tedavi için bize ulaşabilirsiniz.
ONKOJİNEKOLOG Doç.Dr.Gökhan BOYRAZ bugüne kadar, 36 farklı ülkeden hastaya yüzlerce jinekolojik kanser ameliyatı yapmış, bir çok hastasında takiplerine devam etmektedir. Tüm Dünya’ dan ve Türkiye’nin dört bir yanından bu konuda hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. Jinekolojik kanser nedeniyle ameliyat önerildi ise bize ulaşabilirsiniz..
İstanbul Onkojinekoloji Kliniği
Doç.Dr.Gökhan BOYRAZ
Avrupa Akredite Kanser Cerrahisi Uzmanı
Laparoskopik Cerrahi Uzmanı
Onkojinekolog
Tel: 0 536 813 7940
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCPNxCcseiNkpRYX1IwbreXw