RAHİM VE DOĞURGANLIK KORUNARAK RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ MÜMKÜN
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı (serviks) kanseri, rahimin vajinaya bağlandığı serviks adı verilen alt kısmında gelişen kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde jinekolojik kanserlere bağlı ölümlerin önde gelen nedenleri arasında yer almaktadır. Dünya genelinde her 2 dakikada 1 kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Ülkemizde ise rahim ağzı kanseri 3.sıklıkta görülen jinekolojik kanserdir. Türkiye’de yılda yaklaşık olarak 1500 yeni vaka görülmekte ve maalesef hastaların yarıdan fazlası ileri evrede tanı almaktadır. Ülkemizde maalesef her gün 4 kadına rahim ağzı teşhisi konulurken, yine her gün 2 kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybetmektedir. istanbul rahim ağzı kanseri tedavisi
Resim 1: Rahim ağzı kanseri nasıl görülür?
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin hastalığın erken aşamalarında her hangi bir şikayete yol açmayabileceği akılda tutulmalıdır. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise en sık görülen bulgu vajinal kanamadır. Adet döngüsü dışında görülen kanamalar, özellikle ilişki sonrası kanama (postkoital kanama) olması rahim ağzı kanseri açısından alarm bulgusu olarak değerlendirilmelidir. Kötü kokulu, sulu-kanlı akıntı, ilişki sırasında ağrı (disparaoni) diğer sık görülen bulgulardandır. Daha ileri aşamada tümörün rahim ağzı etrafındaki organlara yayılması sonrası, ağrılı dışkılama, idrarda kan görülmesi, idrar yapmada sıkıntı ve şiddetli bel, kasık ve kalça ağrısı gibi bulgular görülebilmektedir.
Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri, cinsel yol ile bulaşan HPV virüsü nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenle tek eşlilik ve kondom ile korunma HPV bulaşını önlemede etkilidir. Geliştirilen HPV aşıları ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkündür. HPV aşısı ilk cinsel ilişkiden önce uygulandığında %100’e yakın koruyucudur.
HPV aşısı hangi yaşlarda nasıl uygulanmalıdır?
- Aşı 9-26 yaş arası tüm kadınlara önerilir.
- İlk cinsel iliskiden önce uygulandığında %100’e yakın koruyucudur
- 0,2 ve 6. ayda toplamda 3 doz kas içerisine uygulanır.
- Geçmis cinsel ilişki veya HPV ile ilişkili hastalık öyküsü aşılama için engel değildir.
- HPV testinizin pozitif olması aşı için engel değildir.
Rahim ağzı kanserinde tedavi başarısının temel belirleyicisi hastalığın evresidir. Erken tanı ile tamamen hastalıktan kurtulmak mümkündür. Rahim ağzı kanseri, PAP smear testi ve HPV tarama testleri ile erken saptanabilen, henüz kanser olmadan erken aşamada tanısı ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bu nedenle ülkemizde, 30 yaşında başlayan ve 65 yaşında biten toplum tabanlı HPV ve PAP smear testini içeren tarama uygulanmaktadır. 21 yaşından 30 yaşına kadar ise PAP smear testi tek başına rahim ağzı kanseri taramasında kullanılmaktadır. HPV testinin negatif olması durumunda; takip eden beş yıl içerisinde rahim ağzı kanseri olma ihtimali çok düşüktür. Özetle, rahim ağzı kanseri düzenli taramalar ile erken saptanabilen ve önlenebilen bir hastalıkken, taramalarını yaptırmayan kadınlar rahim ağzı kanseri açısından yüksek risk altındadırlar.
Rahim Ağzı Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
CİN 1, CİN 2, CİN 3 Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim ağzı kanseri erken tanı şansı olan bir hastalıktır. Rahim ağzı kanserlerinin öncü, erken lezyonlarına CİN (servikal intraepitelyal neoplazi) denilir. Hastalık bu aşamada saptandığında tedavisi oldukça kolaydır ve henüz kanser olmadan hastalıktan kurtulmak mümkündür.
CİN (servikal intraepitelyal neoplazi), kanser öncüsü olan, ancak KANSER olmayan squamoz epitel lezyonlarını tanımlar. Rahim ağzını örten epitel içerisinde gelişen hücresel değişikliklerdir. En hafif lezyon CİN 1 olarak tanımlanırken, en şiddetli lezyon ise CİN 3’tür. CİN 3 sonraki aşama ise rahim ağzı kanseridir. Hastalık bu aşamada saptandığında rahim ağzındaki riskli bölgenin çıkartılması (konizasyon veya LEEP yöntemi ile) tedavi açısından genellikle yeterli olmaktadır. Böylece gelecekte çocuk istemi olan genç hastalarda rahimin ve doğurganlığın korunması mümkündür.
Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalık bu erken aşamaları geçip, kanser aşamasına ulaşmış ise tedavi hastalığın evresine göre belirlenmektedir. Erken evre hastalıkta, rahimin etrafındaki dokularla birlikte genişçe çıkartılması (radikal histerektomi) ve lenf bezlerinin çıkartılması (lenf nodu diseksiyonu) tercih edilirken, daha ileri evre hastalıkta ise ışın ve kemoterapi tedavisi kullanılmaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisinde Rahim ve Yumurtalık Korunabilir mi?
Rahim, yumurtalıklar ve doğurganlık korunarak rahim ağzı kanseri tedavisi mümkündür. Rahim ağzı kanseri, diğer jinekolojik hastalıklardan farklı olarak çok genç kadınlarda ortaya çıkabilmektedir. Genç ve çocuğu olmayan, gelecekte anne olmak isteyen kadınlarda rahimin ve yumurtalıkların alınması ile anne olma hayalini tamamen bitirmektedir. Bu nedenle genç ve çocuk istemi olan kadınlarda rahim ağzı kanseri ameliyatı çok önemlidir. (doğurganlık korunarak kanser tedavisi, fertilite koruyucu tedavi)
Rahim ağzı kanseri tedavisi konusunda uzmanlaşmış onkojinekolog kontrolünde rahim ve yumurtalık korunarak rahim ağzı kanseri tedavisi mümkündür. Tıpkı bu hastamızda olduğu gibi…
29 Yaşında Rahim Ağzı Kanseri Tanısı Alan ve Çocuğu Olmayan Hastamızda Rahim ve Yumurtalıklar Korunarak Tedavi Sağlandı
29 yaşında hastamız 6 ay önce HPV testi pozitif olması nedeniyle iki jinekoloğa görünmüş ve bir sıkıntı olmayacağı ve HPV nin kendiliğinden vücuttan atacağı söylenmiş. HPV bu şekilde küçümsenecek bir hastalık değildir ve HPV’nin şakası yoktur. Hasta instagramdan benim paylaşımlarıma denk gelmiş bir de bana görünmek istemiş. HPV testi ile gördüğüm ve HPV 18 testi pozitif olan hastaya hemen kolposkopi işlemi önerdim. Kolposkopi sırasında rahim ağzı kanserinden şüphelendim ve biyopsi alarak patolojiye gönderdim. Kolposkopi işlemini yapan jinekoloğun deneyimi çok önemlidir. Yanlışlıkla lezyonun atlanması hastanın erken tanı şansını elinden alınabilir.
Patoloji sonucu maalesef rahim ağzı kanseri olarak geldi. Tanı sonrası artık zaman kaybetme lüksümüz yoktu. Hemen ilaçlı MR ve PET CT ile kanserin vücuda yayılıp yayılmadığını anlamaya çalıştık. Neyse ki vücuda yayılım yoktu ve kanser rahim ağzına sınırlıydı. Hastanın öylesine bir de Gökhan bey görsün diye gelmesi hayatını kurtarmıştı. Çünkü, hastalık vücuda yayılmadan rahim ağzına sınırlı iken tanı koymuş olduk.
Kanser tedavisinde zaman çok önemlidir. Çok sık rastladığımız bir durum; hastalar kanser tanısı aldıktan sonra tedaviye kadar çok zaman kaybediyorlar. Uzayan tetkikler, uzayan ameliyat randevuları hastalarımızın zaman kaybetmesine ve kanser tedavisinde başarısızlığa neden oluyor. Kanser tedavisinde, erken tanı kadar erken ve doğru tedavi de çok önemlidir. Haftalarca, aylarca süren MR randevuları, ameliyat randevuları tedavi başarısını olumsuz etkilemektedir.
Bu bilinçle, hastamızda hızla tedavi planı yaptık ve zaman kaybetmeden ameliyata aldık.
Ameliyatta önce rahim ağzı kanserinin sıçrama riski olan büyük damarlar etrafındaki lenf bezlerini detaylı bir şekilde temizledik. Ardından rahim korunarak kanserli rahim ağzı etrafındaki bağ dokusu ile geniş bir şekilde çıkartıldı (radikal trakelektomi). Temiz bir cerrahi sınır elde ettikten sonra hastamızın gelecekteki gebeliğini planlamak için rahim dokusu vajina ile birleştirildi. Dünya standartlarında çok kaliteli bir ameliyat ile hastamız hem kanserden kurtulmuş oldu hem de anne olma hayallerini korumuş oldu…
Resim 2: Rahim ve yumurtalıklar korunarak kanserli rahim ağzı çıkartıldı. Radikal trakelektomi nedir?
Resim 3: Doğurganlığı korumak için rahim tekrar vajen dokusu ile birleştirildi.
Günümüzde nerdeyse bir salgın boyutuna dönüşen HPV enfeksiyonu maalesef kadınların hayatını riske atmaya devam etmektedir. Bu hastamızda olduğu gibi HPV enfeksiyonu bir şey olmaz kendiliğinden geçer diye küçümsenecek bir durum değildir. HPV testiniz pozitif ise mutlaka bu konuda deneyimli bir onkojinekolog ile temasa geçmelisiniz.
Rahim ağzı kanseri kadınlarımızın hayatını riske atan bir hastalıktır. Aynı zamanda çocuğu olmayan hastalarda, anne olma ihtimalini de ortadan kaldırabilecek bir durumdur. Ancak bilimsel kriterlere uygun olan hastalarda doğurganlık korunarak tedavi mümkündür. Bu nedenle rahim ağzı kanseri ve öncü lezyonları, jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından tedavi ve takip edilmelidir. Hastaların hastalıktan kurtulmalarında ve uzun sağ kalım elde etmelerinde bu faktör çok önemlidir.
ONKOJİNEKOLOG Doç.Dr.Gökhan BOYRAZ, Hacettepe Üniversitesi mezunu, Avrupa Jinekolojik Kanser Derneği tarafından akredite edilmiş bir kanser cerrahisi uzmanıdır. Bugüne kadar, 36 farklı ülkeden hastaya yüzlerce rahim koruyucu kanser ameliyatı yapmış, bir çok hastasında daha sonra doğumlarını gerçekleştirmiştir. Tüm Dünya’ dan ve Türkiye’nin dört bir yanından bu konuda hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. Rahim ağzı kanseri tanısı almış iseniz tedavi süreciniz öncesi mutlaka bizimle iletişime geçiniz..
Doç.Dr.Gökhan BOYRAZ
Avrupa Akredite Kanser Cerrahisi Uzmanı
Laparoskopik Cerrahi Uzmanı
Doğurganlık korunarak kanser tedavisi konusunda deneyimli Onkojinekolog
Tel: 0 536 813 7940