21.07.2021

GERİDE YUMURTALIK KANSERLİ DOKU BIRAKILMADI ve SICAK KEMOTERAPİ UYGULANDI

YUMURTALIK KANSERİ TEDAVİ BAŞARISINDA, İYİ BİR AMELİYAT İLE GERİDE KANSERLİ DOKU BIRAKILMAMASI ÇOK ÖNEMLİDİR.

Yumurtalık kanseri, kadınlarda en sık ölüme neden olan jinekolojik kanserdir. En sık 50 yaş sonrası görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir. Ne yazık ki, hastaların çok büyük bir kısmı ileri evrede tanı almaktadır ve bu nedenle tedavi süreci de gecikmektedir. Tüm diğer kanser türlerinde olduğu gibi yumurtalık kanserinde de erken tanı çok önemlidir (YUMURTALIK KANSERİ TEDAVİSİ İSTANBUL)

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri geç bulgu veren ve bu nedenle ‘sessiz katil (The Silent Killer)’ olarak bilinen hastalıktır. Bununla birlikte hastaların çoğunda hastalık aslında erken aşamada bazı uyarılar vermektedir. (yumurtalık kanseri belirtileri) Bunlar;

  • Karında şişkinlik
  • Hazımsızlık, gaz, bulantı-kusma
  • İştahsızlık ve erken doyma hissi
  • Kasık ağrısı ve karın ağırısı
  • İdrar yapmada değişiklik (sık idrara gitme, tam rahatlayamama)
  • Bağırsak davranışlarında değişiklik (kabızlık, tam rahatlayamama)
  • Vajinal kanama, makat bölgesinden kanama
  • Vajinal sulu yoğun akıntı

Erken tanı için yukarıda sayılan şikayetler dikkate alınmalı ve bir jinekolojik onkoloji uzmanı tarafından muayene olunmalıdır. (yumurtalık kanseri istanbul) 

Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nedir?

Yumurtalık kanseri tedavisinde en önemli faktör yapılan ilk ameliyatın kapsam ve kalitesidir. (yumurtalık kanseri ameliyatı) Yumurtalık kanseri cerrahisinde amaç geride gözle görülür tümör bırakmamak olmalıdır. Yapılan bilimsel çalışmalar geride gözle görülür tümör bırakılmayan hastalarda başarının en yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle cerrahi sırasında sadece rahim ve yumurtalıklar değil, tümörün yayıldığı tüm dokular çıkartılır. Cerrahi tedavi ardından hastalığın evresine göre kemoterapi kararı verilir.

Şüpheli yumurtalık kisti, yumurtalık kitlesi olan hastalar ameliyat kararı verirken nelere dikkat etmelidirler?

  • Şüpheli yumurtalık kisti veya kitleniz var ise mutlaka resmi olarak eğitim almış bir jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanına başvurunuz. (jinekolojik onkoloji uzmanı istanbul)
  • Şüpheli yumurtalık kisti veya kitlesi olan hastaların ameliyatları resmi olarak eğitim almış ve diploması olan jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bu konuda resmi eğitimi olmayan kadın doğum uzmanlarınca ameliyat olmanız tedavi başarınızı olumsuz etkileyecektir. (jinekolojik onkoloji uzmanı)
  • Şüpheli yumurtalık kisti veya kitlesi olan hastalarımız mutlaka hızlı patoloji imkanı olan merkezlerde ameliyat olmalıdır (hızlı patoloji nedir). Hızlı patoloji ile ameliyat sırasında tanı mümkündür. Böylece tek seansta kesin tedavi mümkündür ve sonradan ikinci bir ameliyata ihtiyaç olmamaktadır.
  • Yumurtalık kanseri ameliyatında geride tümör kalması tedavi başarısını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bu ameliyatlar jinekolojik kanser cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır (normal kadın doğum uzmanları tarafından yapılmamalıdır). Bu nedenle eğer şüpheli yumurtalık kistiniz var ise, CA 125 değeriniz yüksek ise,  ameliyat olacağınız doktorun jinekolojik onkoloji uzmanı olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz (Ca 125 nedir) 
  • Ameliyat süreci kadar ameliyat sonrası takip de önemlidir. Bu nedenle, ameliyatınıza genel cerrahi de girecek veya jinekolojik kanser cerrahisi de girecek gibi söylemleri dikkate almayınız. Kendiniz bire bir takibinde olacağınız jinekolojik onkoloji uzmanı ile direkt temasa geçiniz. Unutmayın, yumurtalık kanseri ameliyatı için eğitim alan cerrahlar jinekolojik onkoloji uzmanlarıdır, genel cerrahlar değildir (yumurtalık kanseri yaşam süresi)
  • Şüpheli yumurtalık kisti veya kitlesi olan hastaların ameliyatı en hızlı sürede yapılmalı 1 ay, 2 ay gibi sonralara bırakılmamalıdır. Tümörün diğer organlara sıçraması için bu süre çok önemlidir.

Yumurtalık kanserinde yaşam süresi

Yumurtalık kanserinde yaşam süresi nelere bağlıdır?

  • Yapılan ilk ameliyat kalitesi ve geride tümör bırakılmaması
  • Ameliyat sonrası verilen kemoterapiye yanıtın iyi olması
  • Ameliyat sonrası ilk 5 yıl yapılan iyi takip (ameliyat sonrası takip jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır)
  • Eğer nüks yani tekrarlama olursa iyi bir değerlendirme ve tedavi süreci

VAKA SUNUMU:

47 yaşında hastamız son bir aydır giderek artan karın şişliği şikayeti ile geldi. Hastamızın başka bir şikayeti yoktu. Yapılan tetkiklerinde yumurtalıkta kitle ve karnında sıvı toplandığı söylenmiş ve ameliyat olması gerektiği söylenmiş. Ca 125 düzeyi 1256 gelmiş. Bunun üzerine hastamız araştırmaları sonucu bize ulaştı.

Yapmış olduğumuz değerlendirmede her iki yumurtalığında kitle, karında sıvı ve Ca 125 değeri yüksekliği saptandı. Hızlı bir ön değerlendirme ile zaman kaybetmeden ameliyat planlandı.

Ameliyatta çıkartılan kitle hızlı patolojik incelemeye gönderildi. Hızlı patoloji sonucu yumurtalık kanseri ile uyumlu geldi ve kanser cerrahisi yapılmasına karar verildi. Böylece hastamıza tek seansta tam tedavi sağlamış olduk.

Yaklaşık 7 saat süren çok başarılı bir ameliyat ile geride gözle görülür tümör bırakılmadı.

Resim 1: Resimde rahim, yumurtalık kanseri kitlesi ve etraftaki tüm kanserli zar dokusu çıkartıldı.

Resim 2: Bu resimde ise kanser hücrelerinin sıçradığı karın zarı (omentum) ve dalak görülmekte. Geride kanser bırakmamak için gerekirse dalak da çıkartılabilir.

Resim 3: Hastamızdan çıkardığımız diğer kanserli dokular

Resim 4: Çıkartılan tüm dokular patolojiye gönderildi.

 

HİPEC işlemi nedir?

Yumurtalık kanseri tedavisinde en önemli unsur cerrahi ile geride gözle görülür tümör bırakmamaktır. HİPEC işlemi yapılan ameliyata yardımcı bir tedavidir, ameliyatın yerini alacak bir tedavi değildir. sıcak kemoterapi istanbul

HİPEC işlemi sırası ile şu basamakları içermektedir;

  • Geride gözle görülür tümör bırakmayan iyi bir ameliyat (Sitoredüktif cerrahi) (debulking cerrahisi)
  • Ameliyat bitiminde, hasta anestezi almaya devam ederken karın içerisine 4 adet HİPEC katateri yerleştirilir. Bu dört kataterin uçları karın içerisinde belirli bölgelere yönlendirilir.
  • Bu dört kataterden ikisi kullanacağımız ilaçların karın içerisine verilmesini sağlarken, diğer ikisi ise ilaçların tekrar HİPEC cihazına dönmesini sağlar.
  • Daha önce hazırlamış olduğumuz kemoterapi ilaçları, bazı özel solusyonlar içerisinde HİPEC cihazına yüklenir. Ardından HİPEC cihazı bu kemoterapi ilaçlarını 41-43 derece sıcaklığa kadar ısıtır ve ardından karın içerisine uygulama başlar.
  • 90 dakika boyunca 41-43 derecede kemoterapi ilaçları karın içerisine uygulanır.
  • İşlem bitiminde hastanın kilosuna göre belirli bir miktar ilaç karın içerisinde bırakılabilir.

 

Hastamızda geride kanseri doku bırakılmadı ve gözle görülmeyen mikroskopik hücreleri de öldürmek için ameliyat sırasında sıcak kemoterapi işlemi uygulandı.

Yumurtalık kanseri ameliyatı sonrası bu hastamızda takip sürecimize 3 aylık kontroller ile devam edeceğiz. Çok iyi bir sonuç alacağımıza inancımız tam…

İyi tedaviye ulaşmak sizin elinizde. Şüpheli yumurtalık kitlesi veya kistiniz varsa, mutlaka iyi bir araştırma ile ameliyatınızı en iyi şekilde yapacak jinekolojik onkoloji uzmanına ulaşabilirsiniz.

 

Doç.Dr.Gökhan Boyraz

Jinekolojik Onkoloji Uzmanı

Avrupa Sertifikalı Jinekolojik Onkoloji Uzmanı

Onkojinekolog

Tel: 0536 813 79 40

Instagram:  https://www.instagram.com/?hl=tr

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCPNxCcseiNkpRYX1IwbreXw

 

Yazar: Doç. Dr. Gökhan Boyraz