HPV (Human Papillomavirus) Tanı ve Tedavisi

HPV Nedir?
HPV (human papillomavirus, insan papilloma virüs) rahim ağzı kanserine ve genital siğillere (kondilom) neden olabilen bir virustur. Dünyada cinsel yol ile bulaşan en yaygın hastalıktır. HPV ile rahim ağzı kanseri arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Rahim ağzı kanserlerinin çoğundan HPV sorumludur. Rahim ağzı kanseri kadınlarda sık görülen jinekolojik kanserlerden biridir ve tüm dünyada yıllık yaklaşık 500.000 kadın serviks kanseri (rahim ağzı kanseri) tanısı almakta, yaklaşık 280.000 kadın ise serviks kanserinden hayatını kaybetmektedir. Peki, önemli bir sağlık sorunu olan rahim ağzı kanserine neden olan bu virus nasıl bulaşır, bulaştıktan sonraki süreç nasıldır ve tedavisi var mıdır?
HPV enfeksiyonu sıklığı ve bulaşma yolları nelerdir?
Yapılan çalışmalarda genç kadınlarda HPV görülme sıklığının yaklaşık %20 olduğu bulunmuştur. Yani ülkemizde yaklaşık her 5 kadından birinde HPV enfeksiyonu mevcuttur. HPV en sık cinsel ilişki sırasında bulaşır. HPV bulaşma riski cinsel partner sayısı ile artar.
HPV vücuda bulaştıktan sonra nasıl bir seyir izler?
Düşük riskli HPV tipleri (tip 6 ve 11) dış genital organlara yerleşir ve genital siğillere neden olur. Yüksek riskli HPV tipleri (HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33,35,45,51,52..) ise rahim ağzına yerleşir ve rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturur. HPV enfeksiyonuna bağlı hayati risk oluşturan durum da rahim ağzı kanseridir. Ancak rahim ağzına HPV bulaşan her kadın rahim ağzı kanseri olmaz. Bir çok kadında, rahim ağzına bulaşan HPV bağışıklık sistemi tarafından rahim ağzından temizlenir ve kanser süreci başlamaz. Rahim ağzında kalıcı olan hastalarda ise kanser süreci başlar. Hücre DNA’sına giren HPV, kansere yol açan genetik değişikliklere neden olur ve kontrolsüz hücre çoğalması başlar. HPV, rahim ağzında kalıcı olduktan sonra kanser hemen oluşmaz. Rahim ağzı kanseri, kalıcı HPV enfeksiyonundan yıllar sonra (yaklaşık 5-10 yıl) ortaya çıkar. Rahim ağzı kanseri oluşmadan önce bazı öncü hastalıklar oluşur. Rahim ağzı kanserinin öncü hastalıklarına CİN1, CİN2, CİN3 denir. CİN3, rahim ağzı kanserinden önceki son duraktır. Hastalık bu öncü aşamları yıllar içerisinde geçtikten sonra kansere ilerler. Bu nedenle düzenli olarak kontrollerini yaptıran bir kadında rahim ağzı kanseri olmadan tedavi mümkündür.
HPV tanısı nasıl konulur? HPV testi nasıl yapılır?
Rahim ağzından alınan özel bir örnek ile HPV tanısı mümkündür (HPV testi). HPV pcr testi ile rahim ağzında HPV olup olmadığı ve varsa hangi HPV tipinin pozitif olduğu saptanabilir. HPV testi, rahim ağzı pap smear (sürüntü) testinden farklı bir testtir. Rahim ağzı kanseri riskini saptamada HPV testi en başarılı testtir ve PAP smear testinden daha etkilidir. HPV testi fiyatı, laboratuvar kalitesine ve kullanılan PCR kiti kalitesine göre değişmektedir. Ayrıca tiplendirme, yani hangi HPV tipinin pozitif olduğunun saptanması da fiyatı etkilemektedir.
HPV’nin tedavisi var mı?
HPV’yi doğrudan hedef alan ve vücuttan temizleyen bir ilaç tedavisi maalesef mevcut değildir. Bu nedenle bağışıklık sistemimiz, HPV ile mücadelede en önemli silahtır. HPV bulaşı sonrası en sık görülen durum bağışıklık sistemi tarafından HPV’nin vücuttan elimine olmasıdır. Yani HPV ilk 1 yıl içerisinde bağışıklık sistemi ile vücuttan temizlenir. Ancak bazı hastalarda ise bağışıklık sistemi HPV’yi vücuttan temizleyemez ve rahim ağzında kalıcı bir HPV enfeksiyonu oluşur. Kalıcı HPV enfeksiyonu ise rahim ağzı kanseri sürecini başlatır. Peki neden bazı hastalarda HPV bağışıklık sistemi ile vücuttan temizlenirken bazı hastalarda kalıcı olmakta ve rahim ağzı kanserine neden olmaktadır?
HPV Tedavisi İstanbul
HPV tedavisi için İstanbul`da kliniğimiz çalışmaktadır. HPV tedavisinde İstanbul`da tüm hastalarımıza hizmet etmekten memnuniyet duyarız. Amacımız toplum sağlığı için önemli olan HPV`nin İstanbul`da en iyi tedavisini sunabilmektir.
- HPV’nin rahim ağzında kalıcı olma riskini artıran faktörler nelerdir?
- Sigara içmek
- Alkol tüketmek
- Bağışıklık siteminin zayıf olması
- Uyku düzenin bozuk olması
- Dengesiz ve sağlıksız beslenme
- HPV’nin vücuttan temizlenmesini kolaylaştıran faktörler nelerdir?
- Bağışıklık sisteminin güçlü olması
- Düzenli uyku
- Dengeli ve doğal beslenme
- Düzenli egzersiz
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren takviyeler
HPV’nin doğrudan bir ilaç tedavisi olmadığı için bağışıklık sistemin HPV’ye karşı active hale getiren takviyeler son derece önemlidir. HPV’nin vücuttan temizlenmesini kolaylaştırmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için kullanılan takviye tedavilerin faydasını gösteren bilimsel tedaviler her geçen gün artmaktadır. Bu alanda en yoğun çalışılan ürünlerden biri AHCC’dir.
AHCC nedir? AHCC HPV tedavisinde etkili midir?
HPV’nin doğrudan bir ilaç tedavisi yoktur, HPV’yi bir ilaçla öldürmek veya yok etmek mümkün değildir. HPV’yi tedavi etmenin yani vücuttan atmanın tek yolu bağışıklık sistemini kuvvetlendirip HPV’ye karşı aktif hale getirmektir. AHCC, bağışıklık sistemini destekleyen, kuvvetlendiren ve HPV’ye karşı aktive hale getiren bitkisel bir takviyedir. AHCC (Active Hexose Correlated Compound/ aktif heksoz ilişkili bileşik), alfa-glukan temelli doğal bir maddedir ve shiitake içeren bir mantar sınıfına aittir. Shiitake Güneydoğu Asya’da Kara orman mantarı ya da imparator mantarı olarak bilinen, İmparatorluk Japonyasında sadece imparatorlar tarafından kullanılıp tüketilen bir mantar türüdür. AHCC, bağışıklık sisteminin bir çok hücresinin fonksiyonunu aktive etmektedir;
- Makrofaj
- T lenfositler
- NK hücreleri
AHCC’nin bir antioksidan görevi gördüğü ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek HPV’nin vücuttan temizlenmesine yardımcı olduğu yönelik ABD`de yapılmış 30’dan fazla çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalardan en önemlilerden birisi, Houston, Texas’ta yapılmış (The relationship between the usage of AHCC supplements and HR-HPV infections) ve bu çalışmada AHCC kullanılan grupta, yüksek riskli HPV’nin vücüttan temizlenme oranlarının, AHCC kullanmayan gruba göre 2 kat daha yüksek bulunmuştur. Sonrasında Mart 2019 da yapılan faz 2 çalışmada ise 6 ay AHCC kullanan grupta HPV’den temizlenme oranı %63.4 iken, kullanmayan grupta ise %10.5 bulunmuştur.
AHCC’nin ayrıca kanser tedavisi gören hastalarda da bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek tedavi başarısının artmasına katkıda bulunduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.
AHCC, Japonya ve Çin’de kullanılan en yaygın kullanılan destek tedavisi ürünüdür. Japonyada, kanser hastaları tarafından 2.sıklıkta kullanılan destek tedavisidir. Bir çok insan genel sağlığını ve bağışıklık sistemini desteklemek için AHCC kullanmaktadır ve bağışıklık sistemini destekleyen doğal ürünler içerisinde en çok çalışılan etken maddedir.
HPV tansı ve tedavisinde tecrübe çok önemlidir. Avrupa akredite ONKOJİNEKOLOG Doç.Dr.Gökhan BOYRAZ bugüne kadar, 36 farklı ülkeden hastaya yüzlerce hastanın tedavisini yapmıştır. Tüm Dünya’ dan ve Türkiye’nin dört bir yanından bu konuda hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. HPV testinin pozitif ise takip ve tedavi için ulaşabilirsiniz..
İstanbul Onkojinekoloji Kliniği
Doç.Dr.Gökhan BOYRAZ
Avrupa Akredite Kanser Cerrahisi Uzmanı
