07.06.2024

HPV aşısı nedir? Nerede yaptırılır?

HPV aşısı nerede yaptırılır?

HPV aşısı nedir açılım olarak Human Papilloma Virus olarak tanımlanır. Yaygın bir şekilde görülmekte olup belirti  sergilemeyen, oldukça bulaşıcı olan DNA virüsleridir. Cinsele yol ile bulaşan virüsler arasında en yaygın enfeksiyonlar içerisindedir. Lakin bilinen ortalama 20 değişik türü genital enfeksiyonlara yol açar.

HPV’nin kanser yapan ve siğil yapan türleri yer alır. Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda vulva, vajina, orofarinks, anüs kanseri ve alakalı prekanseröz lezyonlar ile ilişkilidir. Erkeklerdeyse penis ve anüs kanserleriyle alakalıdır.

HPV aşısı neden yapılır birincil amaç olarak virüsü kontrol etmeyi hedefler. Rahim ağzı kanserinin yaklaşık olarak yüzde 99 oranından HPV sorumludur. Buna dair geliştirilen koruyucu aşılarla birincil koruma verilebilir. Bunun dışında HPV bulaşmadan meydana gelen korumaya başlayarak rahim ağzı ve diğer HPV’ye bağlı kanserler ile öncü lezyonların oranında da düşme amaçlanır. Bu amaçla,

  • Gardasil
  • Gardasil 9
  • Cervarix aşıları vardır.

Ayrıca Gardasil dört, Gardasil 9 dokuz, Cervarix ise 2 alt tipe sahiptir.

HPV nasıl bulaşır?

HPV türlerinin bulaşmasına en yaygın bilinen cinsel yolla bulaştığıdır. Ancak tensel temas ile bunların bulaşması da mümkündür. Eller, parmaklar, ağız ya da genital bölgede olan virüsler temas halinde farklı kişilere geçebilir. Bu nedenle HPV aşısı yapılması da büyük önem taşır. HPV aşısı nerede yapılır için de hastaneye gitmek yeterlidir.

HPV tanısı nasıl yapılır?

HPV aşısı hangi hastanelerde yapılır konusuna gelmeden önce özellikle bu hastalığın tanısına da bakmak gerekir. Genel anlamda bu enfeksiyonlar belirti vermediği için belirlemesi de zordur. Düzenli şekilde olan muayene ve kontroller erken tanılar ve tedaviye başlamak için, HPV aşısı ardından oldukça önemlidir.

Bunun dışında standart genital muayene ve Pap Smear testleri aracılığıyla da bu tanı konulabilir. Smear rahim ağzı kanserinin erken tanımlanması için kullanılmakta olup bölgeden bir örnek alınarak analize yollanır ve sonuçlar böylece değerlendirilir. Olağan dışı bir şey görüldüğü halde türünü belirlemek için ek testler olabilmektedir.

HPV kimleri etkiler?

HPV hakkında yanlış bilinen şeylerin en başında kimleri etkilediği gelir. Pek çok kişi sadece kadınların bu virüsten etkilendiğini düşünür. Lakin bu hastalık aynı şekilde erkekleri de etkileyebilir. Bu gibi durumlarda siğiller ve bunların yanı sıra penis veya anüs kanserleri olabilir. HPV aşısı erkeklere yapılır mı için de bu bakımdan olumlu yanıt verilebilir.

Dolayısıyla HPV türlerine yönelik olarak aşılama virüslerin bulaşma oranını ve bunlara bağlı hastalıkların görülme sıklığını azaltmada rol oynar.

HPV aşısı kimlere olur?

HPV aşısı kimlere yapılır sorusuna yönelik olarak birçok cevap verilebilir. Bunlar hem erkeklere hem de kadınlara uygulanabilir. Aşı genel anlamda 9  yaşından itibaren verilebilir. HPV’ye maruz kalmadan önce bu aşıyı almak da önerilir.  Bu bakımdan HPV aşısı erkeklere yapılır mı gibi konularda endişelenmek de gerekmez.

HPV aşısı nasıl yapılır?

HPV aşısı uygulaması aşıdan önce merak edilen konulardan bir tanesidir. 26 dahil olmak üzere, 14-26 yaş arasında 3 doz HPV aşısı tavsiye edilir. Ancak yaşa göre bu aralıklar farklılık gösterebilir. İlk doz aşı belirlenen tarihte uygulanma, bundan 2 ay sonra da ikinci aşı gelmektedir. Üçüncü aşı ise ilk HPV enfeksiyonundan 6 ay sonradır.

Bu konu ile alakalı olan çalışmalarda 27 ile 45 aralığında olan kadınlarda bu aşının etkili olduğunu yine belirtmektedir. Uygulama kas içerisine gerçekleştirilmekte olup bir doz 0.5 ml’dir. Kol ya da bacak kasına gerçekleştirilebilir.

Aşının yapılması ardından koruma da 10 sene boyunca devam eder. 1 sene ardından da korumanın devam ettiği söylenmektedir.

HPV aşısı nerede yapılır?

Bu aşıyı yaptırmadan önce HPV aşısı nerede yapılır sorusunu merak eden pek çok kişi vardır. Aşı Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanan bir aşı olmayıp reçetesiz bir şekilde alınır. Bununla beraber reçetesiz aşılar gerçekleştirilemediği için hastanelere başvurması gerekir. Ardından da aşılar kişilere doğru bir şekilde yapılır.

HPV yan etkileri neler?

HPV aşısı yan etkileri aşıyı olmadan önce kişilerin sorduğu sorulardan bir tanesidir. Bu konuda en sık görülen yan etkiler şu şekilde özetlenebilir:

  • Aşı yerinde kızarıklık
  • Hafif şişlik
  • Ağrı

HPV aşısı canlı aşı olmayıp rekombinant bir yapı taşır. Bunlar mikro-organizmanın tamamını değil küçük bir parçasını bulundurur. Hamile ya da hamilelik şüphesi olan kadınlarda bunların kullanılması tavsiye edilmez.

HPV aşısı hangi virüs tiplerine karşı korur?

HPV aşısı farklı virüs tiplerine karşı koruyan bir yapıya sahiptir. Bu konuda Gardasil 4 ile HPV 6 ve 11, 16 ve 18 için koruma sağlanır. Gardasil 9 ise,

  • HPV tip 6
  • HPV tip 11
  • HPV tip 16
  • HPV tip 18
  • HPV tip 31
  • HPV tip 33
  • HPV tip 45
  • HPV tip 52
  • HPV tip 58

Son olarak Cervarix ise HPV tip 18 ile 26 için geliştirilmiştir.

Yazar: Doç. Dr. Gökhan Boyraz