Gebelikte Yerleşme Kanaması Kaçıncı Haftada Olur?
Gebelikte Yerleşme Kanaması
Yerleşme kanaması görüntüleri aynı zamanda implantasyon olarak da bilinir. Bu döllenme meydana geldikten sonra kısa sürede yaşanabilir. Bu kanama kadınların hamilelik süreçlerinde karşılaşabileceği bir haldir. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarlarına tutunması esnasında meydana gelen bir kanama olup hafif yapıdadır.
Kanama renk olarak kahverengi ya da pembemsi bir şekilde olabilir. Kanama adet kanamasından farklı olup daha hafif ve kısa sürebilir. Bazı kadınlarda bu fark edilemeyebilir ya da hafif bir lekelenme şeklinde olabilir. Yerleşme kanaması genellikle hamilelik belirtisi şeklinde fark edilir ve erken dönemlerde yaşanır.
Kadınların hamilelik olmadığı sürece adet kanaması yaşaması gerekir. Bu biyolojik bir olay olup belirli aralıklarla gerçekleşir. Lakin bazı hallerde adet döngüsü dışında vajinal kanamalar da meydana gelebilir. Durumun sebebi birden fazla olabilmektedir. Farklı aralıklar ile meydana gelen söz konusu kanamaya gebelikte yerleşme kanaması ismi verilir.
Yerleşme kanaması nasıl meydana gelir?
Kadınlar genellikle yerleşme kanaması ne demek sorusunu merak ederek sorabilmektedir. Kadınlar hamile olduğu zaman döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşirken hafif bir kanama yaşanabilir. Fallop tüplerinde döllenmekte olan yumurta ahim boşluğuna doğru hareket eder. Süreç yaklaşık olarak 6 ile 10 gün arasında değişir.
Rahim duvarlarına yumurta ulaştığı zaman rahim duvarı kalınlaşmış olup kan damalarıyla beslenir. Rahim duvarına yapışması için bir takım ensimler salgılanmakta olup bu esnada kan damalarında hafif bir kanama yaşanabilir. Lakin hamilelikte yerleşme kanaması hafif olup kısa sürelidir.
Yerleşme kanaması belirtileri neler?
Yerleşme kanaması belirtileri hamileliğin erken bir belirtisi olsa da her zaman gözlemlenmeyebilir. Genel anlamda belirtilerin biri hafif kanamadır. Bu genellikle hafif olup normal adet kanamasından daha az olabilir ve kısa seyredebilir.
Bunun dışında kanama yerine bazen hafif bir lekelenme şeklinde de gözlemlenebilir. Bu tarz lekeler pembe ya da kahverengi renk alabilir. Yerleşme kanaması görüntüleri esnasına bazı kadılar hafif karın krampları da yaşayabilir. Bunlar normal adet kramplarından daha hafif bir yapı sergiler. Ayrıca bazı kadınlar kanama esnasında göğüslerinde hafif bir hassasiyet de yaşayabilir.
Ayrıca iştahsızlık, farklı ruh halleri, daha fazla tuvalete gitme gereksinimi ve baş ağrısı da bu süreç esnasında yaşanabilmektedir. Ne var ki gebelikte yerleşme kanaması belirtileri her kadın için farklılık oluşturabilir. Bu bakımdan bazı kadınlar belirti yaşamayabilir.
Hamilelikte yerleşme kanaması neden olur?
Gebelikte yerleşme kanaması döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması esnasında oluşan bir kanamadır. Hafif bir kanama olup nedeni döllenmiş yuurtanın rahim duvarına tutunurken etrafta bulunan dokuların hafifçe zarar görmesidir. Kanama genellikle az olup kahverengi ya da pembe bir renk olabilir.
Bunun dışında hormon derecelerindeki farklılıklar da bu kanamalara yol açabilir. Özellikle progesteron hormonu duvar kalınlaşmasına ve hamilelik devamına destek olabilir. Rahme yumurta geldiğinde hormon oranları da artarak, damar genişlemesi ve kanama tehlikesinin artmasına yol açabilir.
İlaç kullanımı da hamilelikte yerleşme kanaması görüntüleri ile sonuçlanabilir. Hormon ilaçları, doğum kontrol hapları ya da ilaçlar duvar kalınlaşmasına, kan damarlarının genişlemesine yol açabilir.
Gebelikte yerleşme kanaması ne zaman olur?
Birçok kadın için yerleşme kanaması ne zaman olur önem taşıyan bir konudur. Genellikle adet döngüsü ortalarında meydana gelmekte olup ovulasyon dönemine denk gelir. Yaklaşık olarak 10 ile 14. Günleri arasında seyreder. Kanama hamilelik esnasında, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunduğu 3 ile 6 günlük bir sürede yaşanır. Bu da yaklaşık olarak 2 ile 4. Haftası arasında meydana gelir.
Yerleşme kanaması yumurtanın rahim duvarına tutunması esnasında olduğundan hamilelikten birkaç gün ardından da yaşanabilir. Bazı kadınlarda ise bu durum olmayabilir ya da hiç fark edilmeyebilir. Dolayısıyla her kadında bu durum farklılık oluşturabilir. Hamilelik şüphesi olan kadınlarda belirti fark etmesi halinde doktora gitmeleri tavsiye edilir. Çünkü hamilelik dışında bir takım enfeksiyonlar ya da rahim duvarında yahut yumurtalıklarda oluşan sorunlar tarzı diğer tıbbi durumların da semptomu olabilir.
Gebelikte yerleşme kanaması ne kadar sürer?
Gebelikte yerleşme kanaması genel olarak birkaç saatten birkaç güne kadar devam edebilir. Kanama miktarı çok az olup süreç döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunma esnasında oluştuğundan gebeliğin olmasından sonra birkaç günde yaşanabilir.
Bu kanama lekelenme tarzı olduğu için bazı kadınlarda yalnızca bir keredir. Ancak genellikle birkaç saatten 2 güne kadar devam edebilir. Yaşanan kanama parlak veya koyu renkse ped dolmasına yol açacak kadar yoğunsa, üç günden çok sürüyorsa yerleşme kanaması olmayabileceği için doktorunuz ile iletişim kurmalıdır.
Bu süreçte birkaç gün boyunca daha fazla dinlenmek önerilir. Bunun yanı sıra stresten kaçmak ve vücudun iyileşmesine yardımcı olması için tavsiye edilir. Bunun dışında sıcak su torbaları da süreç esnasında destekleyebilir. Bunlar da ağrının hafiflemesi için olanak tanıyabilir. Aynı şekilde süreç boyunca doktorunuzla da yakından iletişim halinde olmak gerekir.